著書 Books
405Volatile components of essential oil of the Citrus genus. In “Recent Research Developments in Agricultural & Food Chemistry, Vol. 4”, ed. Pandalai, S. G., Research Signpost, Trivandrum, India, pp. 131-164 (2000).
407日本ユズ精油の特性と活性作用.「香りの機能性と効用 アロマサイエンスシリーズ21」,アロマサイエンス シリーズ21編集委員会編,フレグランスジャーナル社,東京,pp. 231-237 (2003).
Aroma and functional properties of Japanese yuzu (Citrus junos Tanaka) essential oil
408CITRUS JUNOS SIEB. EX TANAKA (YUZU) FRUIT. In “Fruits: Growth, Nutrition, and Quality”, ed. Dris, R., WFL Publisher, Finland, pp. 1-24 (2005).
411Recent studies on citrus essential oils from East Asia. In “Aromatic Plants from Asia, their Chemistry and Application in Food and Therapy”, eds. Jirovetz, L., Dung, N. X., and Varshney, V. K., Har Krishan Bhalla & Sons, Dehradun, India, pp. 127-153, ISBN978-81-905771-0-6 (2007).
413ユズの香り ―柚子は日本が世界に誇れる柑橘―.フレグランスジャーナル社,東京,ISBN978-4-89479-147-3 (2008).
Aroma of yuzu (Citrus junos Tanaka): Yuzu is one of the Japanese representative citrus fruits.
414柑橘香料の歴史とこれからの展望.「神戸香料株式会社50年のあゆみ ―レモンフレーバーとともに―」,神戸香料株式会社設立50周年記念誌編纂委員会,一二三書房,東京,pp. 81-114 (2009).
The history and prospect of citrus flavor


総説 Reviews
318ブンタン類のフレーバーと化学分類
Flavors and chemotaxonomy in pummelos
319カンキツ類のフレーバー
Citrus flavor
322日本ユズ精油の特性と活性作用
Aroma and functional properties of Japanese yuzu (Citrus junos Tanaka) essential oil
323カンキツ類とその芳香機能
Citrus fruits and their aroma and their functional properties
324GC-MSによる同位体比分析とカンキツ精油への応用
Isotope ratio analysis by GC-MS and its application to citrus essential oils
325Aroma of oriental citrus oils and its functionality
327超音波印加による果実精油蒸留性能の向上
Improvement of the distillation efficiency of fruit essential oil by ultrasonic waves
328植物性食品におけるニトロソジメチルアミンの生成抑制に及ぼす影響
Inhibitory effect on the formation of nitrosodimethylamine in vegetable foods
329マイクロ波精油抽出装置の開発
Development of a microwave extractor of essential oil from Citrus junos peel
330柑橘類搾汁後の残滓からのエココンシャスな精油抽出システムの開発―日本古来の柚子の有効利用について―
Eco-conscious technology for essential oil extraction from post-squeezing citrus waste. Effective utilization of Japanese yuzu fruits
331グリーンエクストラクション ―ユズ搾汁後残滓からの精油抽出―
Green extraction. Essential oil extraction from post-squeezing yuzu Citrus waiste


その他 Other works
301かんきつ酢(酸用果汁)の分析化学的研究
Analytical study on citrus vinegar
303カンキツの品質に関する研究(Ⅰ)
Study on the quality of citrus (I)
304カンキツの品質に関する研究(Ⅱ)
Study on the quality of citrus (II)
310カンキツ果汁の品質化学的研究II.カンキツ果汁の褐変に及ぼすアスコルビン酸,糖類およびアミノ酸の影響
Chemical studies on the quality of citrus juice II. Effects of ascorbic acid, sugars and amino acids on the browning of citrus juices
312カンキツ果汁の品質化学的研究(I).高速液体クロマトグラフィーによるカンキツ果汁中のフルフラール,5-ヒドロキシメチルフルフラールおよびアスコルビン酸の簡易定量法
Chemical studies on the quality of citrus juices Part I. Rapid determination of furfural, 5-hydroxymethylfurfural and ascorbic acid in processed citrus juices by HPLC
313カンキツ果汁の品質化学的研究(II).ユズ果汁の褐変とフルフラールおよび5-ヒドロキシメチルフルフラールについて
Chemical studies on the quality of citrus juices Part II. Role of furfural and 5-hydroxymethylfurfural in browning of yuzu juice
314カンキツ果汁の品質化学的研究(III).ユズ果汁における褐変並びにフルフラールの生成に及ぼす酸素の影響
Chemical studies on the quality of citrus juices Part III. Effect of oxygen on the browning and formation of furfural in yuzu juice
315カンキツ果汁の品質化学的研究(IV).デヒドロアスコルビン酸水溶液からの褐変物質に関するトレーサー実験
Chemical studies on the quality of citrus juices Part IV. 14C-Studies on browning of dehydroascorbic acid in an aqueous solution
316カンキツ果汁の品質化学的研究(V).デヒドロアスコルビン酸水溶液からの分解物と褐変物質
Chemical studies on the quality of citrus juices Part V. Degradation and browning of dehydroascorbic acid in an aqueous solution
321岸本誠一,沢村正義:水晶振動子を用いたにおい識別システムの開発
Development of order sensing system using 4 quartz resonators
326室戸海洋深層水を利用して素材から「うま味」と「香り」成分を損なわない抽出技術の開発について
Development of a new extraction technology without loss of umami and aroma of fresh material using the Muroto deep seawater
504四国産雑柑の果実特性 ―とくに酸用カンキツについて―
Fuit properties of miscellaneous citrus fruits from the Shikoku Island ― Acid citrus fruits―
506柑橘系の精油(香酸柑橘)について
The essential oils of acid citrus fruits
508レッジョカラブリアとベルガモット
Reggio Calabria and bergamot
511イタリアのベルガモット精油について
Italian bergamot essential oil
514カンキツ類の食品化学的特性―特にユズを中心として―
Food chemical properties of citrus fruits: Yuzu
516N-ニトロソジメチルアミンの生成に及ぼすカンキツ精油の影響
Effect of citrus essential oils on the formation of N-nitrosodimethyamine
518カンキツ類の発ガン性予防について
Prevention of carcinogenesis of citrus fruits
520日本の香酸柑橘類精油について
The essential oils of Japanese acid citrus fruits
525室戸海洋深層水の食品利用への期待
Utilization of the Muroto deep seawater to food processing
573食後酒としての柚子リキュール「ユズリーノ」
Yuzu liqueur for digestif: "Yuzurino"
574世界に羽ばたくユズ・YUZU
YUZU is launching out into the world
575大学におけるアロマテラピーの取組みとその現状
Attempt to aromatherapy and its situation at Kochi University